Gepost door: Mieke | 19 november 2007

Weekendschool

Zaterdagavond bekeek ik nog even mijn mail. Er zat een mail tussen van Herbert. Hij luidde een noodkreet op zoek naar vervanging. Op de Weekendschool werd voor afgelopen zondag een redacteur gezocht. De leerlingen maken in 5 weken een echt tijdschrift. En gisteren was daarvan de eerste les. Nou had ik nog niks in de agenda staan… behalve klussen aan het huis… dat kon wel even wachten.

Ik was totaal verbaasd en perplex. De leerlingen zijn tussen de 12 en 14 jaar. Ze gaan iedere zondag naar school. En dat 3 jaar lang. Bovenop hun normale schoolweek. En niet verplicht door de ouders, maar vrijwillig.

Allereerst kregen ze te horen wat een redactie inhoudt. Wat ze doen en wie er werken. Dus bijvoorbeeld een verslaggever, een fotograaf, eindredacteur enz. Die rollen zijn verdeeld over het clubje. We hebben een brainstorm gedaan. Daarna zijn we gaan kijken wat we uiteindelijk gingen gebruiken om het tijdschrift mee te vullen.

Ze deden actief en luidruchtig 😉 mee. Het werden hele leuke onderwerpen. Waaronder een maatschappelijk onderwerp. Wederom, wie had dat gedacht?

Daarna vertrokken we naar het NK Panna voor de eerste rubriek. In de tram nog even de vragen op scherp gezet. En we gingen gewapend met pen, foto- en videocamera richting de Westergasfabriek.

Voor de mensen die niet weten wat Panna is: Het is een voetbalspel. Het wordt 1 tegen 1 gespeeld. Het streven is, om tussen de benen van je tegenstander door te spelen. Dat is een panna. Als er geen panna wordt gemaakt, dan telt het aantal doelpunten, dat is gemaakt binnen een vantevoren vastgestelde tijd.

Het clubje van 5 leerlingen stapten stoer af op de spelers en er werden foto’s en filmpjes gemaakt en interviews afgenomen. Na een tijdje begonnen de ‘sterren’ de fabriek binnen te lopen. En even zo stoer werd Frank de Boer aan zijn jasje getrokken. Maar ook Brainpower werd uitgebreid geinterviewd zodra hij het waagde om van het podium af te stappen. Bovendien werd hij vanuit alle hoeken vastgelegd op de gevoelige plaat.

Dat tijdschrift wordt waanzinnig. En als deze leerlingen onze toekomst zijn, dan heb ik er alle vertrouwen in. Wat een inzet, wat een lef en creativiteit hebben deze kinders.

Diep respect.

Advertenties

Responses

  1. Diep respect ook voor Mieke, die zomaar op een zaterdagavond plannen voor de zondag laat vallen om mee te helpen bij een voor haar onbekend project. Ze heeft het hart op de goeie plek want met de Surinaamse pubers klikte het direct. Ook omdat ze haar vak verstaat.
    Koos de Boer


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: